4/5/12

la old school, de luto sin MCA

Hoy hemos acabado el día con la triste noticia de la muerte de Adam Yauch (también conocido como MCA, a la derecha en la foto superior), uno de los componentes de los Beastie Boys. Tenía solo 47  años. Como homenaje de urgencia, recuperamos la crítica de su disco “To The 5 Boroughs” (EMI-Capitol, 2004).

Imaginem que l’11-S no s’hagués produït i que el rap no hagués degenerat cap a un dels estils més poc innovadors i avorrits que hi ha. Aquest escenari ideal és el que planteja el nou disc dels Beastie Boys.

To The 5 Boroughs, el sisè àlbum del trio, és un homenatge a la seva ciutat de Nova York (els cinc districtes: Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens i Staten Island), i a un skyline on encara s’aixequen les Torres Bessones. Encara més, és un homenatge al hip hop de la vella escola, quan el rap era un estil fresc, calent, imaginatiu i funky, que utilitzava el ball per a transmetre missatges.

Aquí hi ha tot el que va fer del rap una revolució musical: caixes de ritmes, recitats histriònics, referències a la cultura pop, scratch acrobàtic de Mix Master Mike, ràfegues d’electro, i samples de L.L.Cool J, Public Enemy, Run DMC i Sugar Hill Gang, entre altres.

I el missatge? Tot i que des d’un punt de vista estètic ens remetin als vuitanta, els Beasties no poden oblidar l’11-S (amb referències a An Open Letter To NYC), ni al fill de puta que ha portat al món al caos (els atacs a Bush, presents a Right Right Now Now, It Takes Time To Build, That’s It That’s All).

En una coneguda cançó, Billy Joel diu que Nova York és “un estat mental”. Pels Beastie Boys, també és un estat ideal i, de retruc, ha donat com a fruit el millor disc de rap en molts, molts anys.