3/4/08

còpia bona, còpia dolenta: la pel·lícula

A aquestes alçades, no cal dir que el tema de la pirateria i els drets d’autor és un dels aspectes del negoci musical que més preocupa tothom, tant a la indústria com als usuaris.

Per això, és recomanable la visió de Good Copy Bad Copy, un documental danès de 58 minuts (en anglès, això sí), que explora en un recorregut per tot el món com les corporacions, els advocats, els artistes, els DJ i els aficionats utilitzen, abusen o ignoren els drets d’autor.

Dirigit per Andreas Johnsen, Ralf Chistensen, i Henrik Moltke, analitza les tècniques del sampling del hip hop nord-americà, les remescles de funk al Brasil, o la pirateria de pel·lícules a Nigèria.

Per intentar respondre a preguntes tant decisives com "qui posseeix què?", "quin és l’objectiu dels drets d’autor?" o "quin és l’objectiu de la música?", el reportatge ha recorregut diversos països, entre ells Suècia, Anglaterra i Rússia, a més dels abans esmentats.

Entre d’altres, hi apareixen d’una manera o una altra (citats o entrevistats) els Beatles, Jay-Z, NWA, George Clinton, Danger Mouse, Girl Talk, així com editors, advocats, DJ, productors, ballarins, i congressistes nord-americans.

Podeu veure Good Copy Bad Copy en aquesta pàgina, o directament aquí: